Walentynkowe drinki
powinny być wyjątkowe i nawiązywać kolorystycznie i smakowo do Święta
Zakochanych. Nie mogą przy tym być zbyt mocne, żeby walentynkowa randka nie
skończyła się zbyt wcześnie. Ich moc powinna być jednak wystarczająca, by
rozluźnić zakochanych i pozwolić chłonąć chwilę.
Na dzisiejszy wieczór
przygotowałam dla Was i dla siebie coś specjalnego. Delikatny, świeży long
drink MALIBU CRANBERRY skomponowany z wytrawnego smaku żurawin i kokosowego rumu prosto z Barbados
MALIBU
CRANBERRY
Składniki:
50
ml likieru Malibu
150
ml soku żurawinowego
lód
Dekoracja:
cząstka limonki
Najpierw wypełnij szklankę typu highball
(szklanka do long drinków) lodem. Wlej likier Malibu i dopełnij sokiem.
Zamieszaj lekko wszystkie składniki i udekoruj cząstką limonki.
W
drinku pojawił się nowy składnik: Malibu
Malibu
– dokładnie to co lubią kobiety!
Oryginalna receptura sprawia, że Malibu
jest czymś więcej niż tylko doskonale smakującym likierem kokosowym.
To zniewalająca egzotyką Barbadosu,
zaklęta w jednej z najbardziej rozpoznawalnych butelek świata obietnica kusząco
świeżego i delikatnego kokosowego smaku.
To też dziesiątki możliwości tworzenia
orzeźwiających drinków.
Malibu to przyrządzany na bazie
karaibskiego rumu likier kokosowy o objętościowej zawartości alkoholu 21,0%.
Malibu jest międzynarodową marką dostępną w ponad 150 krajach świata, a jej
właścicielem jest francuska kompania Pernod Ricard . W Polsce Malibu zajmuje
pozycję lidera w segmencie likierów Premium.
Historia Malibu rozpoczyna się na
Barbados, wyspie położonej na Morzu Karaibskim w archipelagu Małych Antyli.
Tamtejsza ludność zajmowała się produkcją rumu od połowy XVII wieku. Rum
wytwarzany był z melasy, która powstawała jako produkt uboczny przy przeróbce
trzciny cukrowej, dlatego destylarnie umiejscowione były przy jej plantacjach.
W 1893 roku niemieccy bracia Stades założyli na Barbados The West Indies
Distillery destylarnię, której celem był eksport rumu do Niemiec, to właśnie w
niej w wyniku połączenia karaibskiego rumu i ekstraktu kokosowego powstało
Malibu. Początkowo firma The Twelve Island of Shipping Company dystrybuowała
Malibu na wyspach Antyli ale cieszyło się ono tak ogromnym powodzeniem, że
wkrótce jego sława obiegła cały świat i kokosowy likier zyskał status
międzynarodowego alkoholu. W ostatnich latach produkt Malibu otrzymał wiele
prestiżowych wyróżnień; w latach 2003 – 2005 była to nagroda The Impact
Magazine ‘Hot Brand’, a w roku 2006 Malibu uhonorowano za umacnianie marki i
okrzyknięte zostało ikoną rynku.
Likier Malibu powstaje z połączenia
specjalnie wyselekcjonowanych karaibskich rumów z naturalnym ekstraktem orzecha
kokosowego. Podstawę tego alkoholu stanowi melasa uzyskana przy produkcji
cukru, którą łączy się z krystalicznie czystą wodą i drożdżami czego rezultatem
jest fermentacja. Następnie produkt poddawany zostaje trzykrotnie destylacji w
specjalnie zaprojektowanych zbiornikach zwanych alembikami. W wyniku destylacji
otrzymywany jest najwyższej jakości biały rum, który po wymieszaniu z
naturalnym ekstraktem kokosowym tworzy Malibu. Klarowny alkohol rozlewany jest
do charakterystycznych białych butelek, które należą do najbardziej
rozpoznawalnych na świecie opakowań produktów. Dzisiejsza produkcja tego
likieru, to połączenie wieloletniej tradycji i nowoczesnych technologii.
Oryginalny produkt Malibu „Caribbean Rum
with Coconut”, to karaibski rum z ekstraktem kokosowym, ale na wybrane światowe
rynki zostały także wprowadzone jego smakowe odmiany, i tak ukazały się: Malibu
Pineapple i Malibu Mango w 2004 r., Malibu Passion Fruit w 2005 r., Malibu
Tropical Banana w 2007 r., Malibu Melon w 2009 r.
Likier Malibu ma słodki, orzeźwiający
smak i zapach, finisz długi, delikatnie kokosowy co sprawia, że alkohol ten
idealnie komponuje się w owocowych drinkach. Malibu wyśmienicie smakuje w
połączeniu z sokiem żurawinowym, grejpfrutowym lub ananasowym. Do najbardziej
popularnych drinków z Malibu należą: Piña Colada, Malibu Kuba, Malibu Rumba.
O nich w przyszłości też przeczytacie.
Ja byłam ostatnio w pubie Bubbles i spróbowałam tam super drinków na bazie wina musującego. Fantastyczne. PO prostu świetny lokal. Polecam.
OdpowiedzUsuń