poniedziałek, 10 lutego 2014

# 52. Rumowa czekolada na gorąco



Pamiętam Basiu o tym, że nie lubisz kawy, więc dziś w podziękowaniu za wszystko, co dla nie robisz, specjalnie dla Ciebie. Innych gości też serdecznie zapraszam – wystarczy dla wszystkich.


Czekolada na gorąco zawsze wprowadza mnie w dobry nastrój. Mam nadzieję, że nie tylko ja jestem jej zwolenniczką. Mnie rozgrzewa i rozluźnia. Jest idealnym napojem na mroźne zimowe popołudnia oraz romantyczne wieczory we dwoje. Tak akurat na dzisiaj.


Prezentowałam już Wam:

- Czekoladę na gorąco z wiśniówką



Dzisiaj chcę Wam zaproponować czekoladę w wersji dla dorosłych.

 Z  rumem i pyszną pianką.

Zapraszam!

RUMOWA CZEKOLADA NA GORĄCO



Składniki na 3-4 porcje:

1.       800 ml mleka

2.       100 g deserowej/gorzkiej czekolady

3.       4-5 łyżeczek gorzkiego kakao

4.       cukier (opcjonalnie)

5.       rum (ilość wg. smaku)

6.       śmietana 30%



Sposób przygotowania:

Kremówkę ubić na sztywno. 750 ml mleka podgrzać w garnuszku. Pozostałe 50 ml połączyć z kakao, energicznie pomieszać, aż do całkowitego rozpuszczenia i wlać do ciepłego mleka. Czekoladę pokruszyć na kawałki i wsypać do ciepłej mleczno-kakaowej mieszanki. Mieszać, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą,  a napój osiągnie pożądaną temperaturę. Zdjąć garnek z gazu i wlać rum (ilość według preferencji). Rozlać do filiżanek, udekorować kleksem bitej śmietany i posypać startą gorzką czekoladą i…gotowe.


SMACZNEGO

 

22 komentarze:

  1. zapowiada się smakowicie, tylko kurcze ten rum - nie lubię :(

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm cudowny dodatek do relaksu z książką :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie stoi obok mnie i kusi...kusi... :D

      Usuń
  3. Taką czekoladę bez rumu to bym sobie wypiła, uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To w czym problem Kiti?? Kierunek kuchnia... 5 minut i czekolada gotowa :D

      Usuń
  4. Nie wiem, czy akurat wersja z rumem przypadłaby do gustu moim kubkom smakowym, ale z przyjemnością chociaż bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rum nie jest w niej bardzo wyczuwalny, jeśli dodasz troszkę - po prostu przełamuje słodycz i rozgrzewa :D

      Usuń
  5. Ojej!!!
    Jaka ty jesteś kochana!!!
    Wszystko zrobię zgodnie z przepisem, ale bez rumu. Wybacz, ja nie lubię jego smaku, wcale nie lubię smaku alkoholu na tak "bardzo słodko", ale drinki owszem. Dziękuję pięknie, skorzystam z pewnością xxxxxxx
    Dzięki, dzięki.

    OdpowiedzUsuń
  6. Tym razem się nie skuszę, nie znoszę smaku rumu.

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie lubię rumu, a dodatkowo nie mogę pić alkoholu, bo powoduje to u mnie migrenę niestety :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrób Kasiu bez rumu...na pewno też będzie dobra :D

      Usuń
  8. Ojej, ale mi narobiłaś apetytu:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mmm, wygląda przepysznie, a smakuje pewnie jeszcze lepiej. :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz. Moje oczy się śmieją, jak go widzę i od razu robi mi się weselej i cieplej na duszy. Dzięki Wam wiem, ze warto pisać dalej i ze mój blog ma jakiś sens. Staram się odpowiedzieć na każdy komentarz i odwiedzić wszystkich moich czytelników.
Pozdrawiam Was bardzo serdecznie i do zobaczenia na Waszym blogu.